Petrus Parvus "Refutatio" og "Chronicon Ioannis"


Herunder fotos fra det Kongelige Bibliotek af "Refutatio" og "Chronicon Ioannis" med de forfalskede sider samt de fravalgte originalsider. Historien om forfalskningen kan ses på siden om det litterære og historiske svindenummer

Klik på billederne for at få vist stor udgave af fotos.

Det danske svar på den svenske smædeskrift fra ærkebiskop Johannes Magnus, Hans Svannings dobbeltværk "Refutatio" og "Chronicon Ioannis", der dels gendriver svenskernes beskyldninger mod Danmark og danskerne, og dels glorificerer den danske historie gennem en fortælling om Kong Hans og dennes store bedrifter.

Bogen udkommer i Petrus Parvus's navn i 1561Herunder til venstre bogen med det "forfalskede" titelblad til Refutatio med Petrus Parvus's navn og motto "Tempus fert Rosas". Til højre det originale titelblad med Hans Svanning som forfatter


Herunder til venstre bogen med afslutningsside på Refutatio med Petrus Parvus "udnævnt" til Dansk ridder samt det "forfalskede" titelblad til Chronicon Ioannis. Til højre de fjernede originalsider.


Det svenske gensvar

I 1612 udkommer et svensk gensvar mod den danske udgivelse med titlen "Sandfærdigt og retmæssigt gensvar mod det løgnagtige smædeskrift som en dansk mand benævnt Petrus Parvus Rosefontanus i 1560 har afsat på den svenske nation."

Værket var skrevet af den svenske historiker Johannes Messenius
Gensvaret indledes med hvad der ser ud til at være et smædedigt rettet personligt mod Petrus Parvus